maanantai 1. helmikuuta 2010

Bambuinen tiskirätti

Sorruin heräteostokseen ostamalla ekologiseksi mainostetun tiskirätin. En oikeastaan ole tuntenut mitään erityisempiä intohimoja (ekologisiinkaan) siivoustuotteisiin, vaan olen lähinnä ostanut pesuaineen tai rätin silloin, kun olen sattunut sellaista tarvitsemaan, sen kummemmin miettimättä tuotteen alkuperää. Kodin kemikaalit voivat kuitenkin olla melkoisia myrkkyjä ja ehkäpä räteilläkin on monenlaisia alkuperiä, joten taidanpa ajan salliessa hieman perehtyä asiaan.

Tiskirätti on Kierin bambuisia tiskirättejä ja firman kotisivuilla sanotaan bambusta seuraavaa:

"Käyttämämme bambukankaat valmistetaan Suomessa. Bambu on heinäkasvi, joka kasvaa kuin rikkaruoho, hyvin nopeasti ja yleensä ilman lannoitteita. Se ei puuvillan tapaan vaadi keinokastelua, vaan kasvaa hyvin niukalla vedellä. Lisäksi sillä on kyky sitoa kasvaessaan paljon hiilidioksidia. Näistä syistä bambu on verrattain ekologinen kuitu. Lisäksi se on luonnostaan antibakteerinen, ja sopii mainiosti sekä vaatteisiin, että puhdistustarvikkeisiin. Bambukankaan varjopuolia ovat raskas jalostus ja raaka-aineen pitkä kuljetusmatka Aasiasta. Jalostukseen etsitään jatkuvasti puhtaampia ja energiatehokkaampia keinoja."

Lisäksi kankaat painetaan ja ommellaan Suomessa. Kankaiden värjäyksessä käytetään öko tex 100 -standardin täyttäviä värejä. Kuulostaa siis tosi hyvältä. Tiskirätin on tarkoitus olla pitkäikäinen ja sen voi pestä 60 asteessa.

Bambuisessa tiskirätissä on lisäksi polyesteriä ja elastaania, jotka molemmat ovat muovia, mutta määristä ei ole mainintaa.

Ehkäpä raportoin, miten rätti aikanaan toimii ja kestää käytössä.


Nykyinen tiskirättini on mahdollisimman halpa viskoosinen, joka kuivuu nopeasti. Viskoosi on läpinäkyvää kuitua, joka tehdään käsitellystä selluloosasta. Selluloosan raaka-aineena voi olla mm. koivu, kuusi tai pyökki. Mitenhän on viskoosin ekologisuuden laita? En oikeastaan tiedä, mutta tuollaista löysin:
---
Viskoosi
+ raaka-aine eli selluloosa on uusiutuva luonnontuote
+ synteettiset kuidut tarvitsevat usein vähemmän kemikaaleja loppukäsittelyssä kuin puuvilla

- selluloosan valmistus voi saastuttaa vesistöjä ja ilmaa
- kuidun valmistus aiheuttaa rikkipäästöjä ja kuluttaa paljon vettä sekä energiaa
- viimeistely vaatii useita kemiallisia käsittelyitä.
(Lähde)
---

Toisaalta myös bambu käsitellään viskoosin tapaan, ja usein bambuvaatteissa kankaan materiaalina mainitaankin viskoosi.

Pidän kuitenkin Kierin toimintaideasta ja mielelläni tuenkin tuollaista reilun ja ekologisen kuuloista toimintaa, joka lisäksi panostaa kauneuteenkin. On arjen luksusta hoitaa arkiset siivousaskareet kauniilla kankailla, vaikka kauneus ei periaatteessa siivouksessa oleellista olekaan.

2 kommenttia:

  1. Pistähän tosiaan raporttia rätin toimivuudesta. Olen itsekin hiplannut vastaavaa riepua Ruohonjuuressa. Vielä ei ole entiset perusrätit loppuneet, joten en viitsinyt ostaa.

    VastaaPoista
  2. Joo, voisin laittaakin. Vielä en ole ottanut tuota käyttöön, kun vanhojakin rättejä on vielä jäljellä, mutta lähiviikkoina aloitan tuon käyttämisen. Toivottavasti on hyvä tuote!

    VastaaPoista