maanantai 18. tammikuuta 2010

1# Valitse parempaa luettavaa

Ensimmäinen hyvinvointitekoni tai -päätökseni on paremman lukemisen valitseminen. (En näitä hyvinvointitekojani luettele missään tärkeysjärjestyksessä, vaan ennemminkin sitä mukaa, kun niitä mieleeni tulee.)

Lukemisen valitseminen on osoittautunut itselleni yllättävän tärkäksi: lukemiseni (samoin kuin katselemani ja kuuntelemani ohjelmat) vaikuttavat ajatuksiini ja mielialaani. Erityisen tärkeäksi tämä asia nousee silloin, kun lueskelen netistä kirjoituksia: netissä kirjoitusten laatu vaihtelee laidasta laitaan samoin kuin mielipiteet. Ehkä olen jotenkin yliherkkä, mutta ahdistavat, negatiiviset tai muuten lannistavat kirjoitukset tuntuvat aidosti pahoilta ja saavat tulevaisuuden näyttämään todellisuutta mustemmalta.

Uutiset toitottavat useimmiten ikävistä asioista. Keskustelupalstoilta löytyy aina lannistajia ja haukkujia. Tulevaisuuden analysointien lukeminen ei hyödytä erityisesti silloin, kun ne ovat lannistavia: tulevaisuus tulee kyllä aikanaan ja mikään tämän hetken analyysi ei ole vielä toteutunut. Siispä mitä niitä lukemaan, kun ne eivät ole todellisuutta (eli tätä hetkeä, voivathan nuo toteutuakin jonkin ajan kuluttua). Menneisyyden analyysit ja kaikenlainen jauhanta eivät ole myöskään nykyhetkeä. Menneestä on hyvä napata oppi ja tietynlainen historiankirjoitus, mutta muuten asiat kannattaa jättää, koska niihin ei voi enää vaikuttaa. Talousuutiset ovat erityisesti nykyään ahdistavaa luettavaa ja kun minua ei raha kiinnosta muuten kuin pakollisena pahana, jonka eteen on raadettava, niin jääköön nekin uutiset niistä kiinnostuneille.

Keskustelupalstat ovat joskus hyviä, mutta usein nekin pyörivät ikävien ja negatiivisten asioiden ja epäkohtien ympärillä. Jos jostain positiivisesta löytääkin keskustelua, joku asiaa mollaava löytää myös tiensä paikalle.

Onnistuin viettämään aikaa ilman (ikäviä) nettiuutisia jonkin aikaa, mutta ihan hiljattain olen taas sortunut lukemaan niitä kuluttaakseni aikaani - ja vanha tuttu ahdistus nostaa päätään. En halua lukea kaikesta ikävästä, kun ne lamaavat omaa oloani ja nostavat epätoivoa pintaan, toisin sanoen ne eivät palvele mitenkään omaa hyvinvointiani. On siis tärkeä valita tarkkaan, mitä lukee!

Aion edelleen seurata uutisia, mutta valikoidusti: voin katsoa TV:n uutiset, koska siinä uutisten määrä on rajattu. Voin seurata netistä terveys- ja ympäristöuutisia, koska ne aidosti kiinnostavat. Voin lukea sanomalehden, koska siinä uutistulva on hallittu ja rajattu.

Netissä on valitettavasti liikaa mukauutisia, eli laaduttomia "uutisia", jotka on keksitty ilmeisesti vain viihdyttämisen nimissä. Artikkelit ovat usein lyhyitä ja (nuori) kirjoittaja ei ole perehtynyt aiheeseen. Lisäksi viihteen (=roskan) osuus on melkoisen suuri. Voin elää mainiosti tietämättä mitään jonkin julkkiksen elämästä.

Ehkä jään jostain paitsi, mutta en usko menettäväni mitään, ennemminkin päinvastoin. Ikävän ja lannistavan tekstin sijaan haluan lukea hyviä kirjoja ja katsoa kiinnostavia dokumentteja. Haluan säilyttää kosketuksen itseeni ja oikeaan elämääni, enkä hukuttautua maailman murheisiin ja tulevaisuuden analyyseihin, joihin en voi mitenkään vaikuttaa.

Kannustavien tekstien (kirjojen, blogien) lukeminen kannustaa minua positiivisesti: saan voimia toteuttaa omia tavoitteitani elämässäni. Niiden lukemista jatkan suurella kiinnostuksella! Positiivinen vire antaa elämälle hurjasti potkua, joten sitä kannattaa ylläpitää.

6 kommenttia:

 1. Olen taas kerran niin samaa mieltä! Sulla on hyviä juttuja, jos en ole aiemmin sanonut. Mietit paljon ja etsit.

  Minullekin tulee tosi hyvä olo joistain kirjoista. Mm. näistä hyvistä "onnellisuuskirjoista" joita paraikaa luen. Ne antavat ymmärrystä, perspektiiviä - ja toivoa. Toivoa muutoksesta parempaan. Pidän myös monista henkisistä kirjoista tai vanhoista (esim. idän) filosofeista, joissa pääpaino on mielenrauhassa ja yksinkertaisuudessa.

  Olen jättänyt ison osan informaatiota jo aikaa sitten pois. Burnoutin aikaan en jaksanut ottaa vastaan juuri mitään. Nyt paljon enemmän, mutta yritän myös valikoida. Tehdä, lukea ja katsoa sitä, mistä tulee hyvä olo.

  VastaaPoista
 2. Kiitos kannustuksestasi :)

  Informaatiovirta on nykyään ihan mahdoton: sitä on pakko karsia tai hulluksi tulee. Aluksi mietin, että onko tämä karsiminen päänsä pensaaseen työntämistä, mutta miksi olisi ja mitä sitten, vaikka olisikin? Ei kaikkea tarvitse tietää tai osata, mikä on ihanan helpottavaa.

  Olen tosi kiinnostuneena lukenut kirjoituksiasi noista "onnellisuuskirjoista". Törmäsinkin kirjastossa yhteen mainitsemaasi (Ben-Shahar Tal: Onnellisemmaksi) ihan sattumalta erästä toista kirjaa etsiessäni :) Toivottavasti ehdin pian aloittaa sen, kun noita kiinnostavia kirjoja alkaa olla isoksi pinoksi asti. Kiitos siis kirjavinkeistä! Uskon, että noista "onnellisuuskirjoista" voi saada tosi paljon, ajatuksia työstettäväksi ja toivoa.

  Kohti mielenrauhaa ja yksinkertaisuutta tässä itsekin yritän kulkea, joten alueen kirjallisuus kiinnostaa. Taitaa olla niin, että ei minua ole ihan täysin tehty tähän hetkiseen nykyaikaan...

  VastaaPoista
 3. Oon niin samoilla linjoilla.
  Se on tosi kurjaa että esim asiat mihin ei voi ite vaikuttaa tekee kuitenki masentuneen, ahdistavan ja paskan olon.

  VastaaPoista
 4. Anonyymi: olet tosi oikeassa. Se tuntuu jopa ihan kohtuuttomalta! Hyvä esimerkki on tämä eläkeuutisointi, tulee sellainen olo, että eihän aikanaan pääse varmaankaan ikinä eläkkeelle, eikä ainakaan terveenä. No joo, kannattaa kyllä valita parempi olo, jos vain voi.

  VastaaPoista
 5. Olen itse huomannut ihan saman. Esim. lopetin monien blogien lukemisen ja nyt olen ollut pitkään katsomatta uutisia. Toisaalta ollut aikamoinen helpotus kun ei tiedä tuosta eläkekeskustelusta tuon taivaallista, saati mitään yksityiskohtia Haitin tapahtumista. Kolikon kääntöpuolena on että tulee "hautaan pään hiekkaan"-fiilis vaikkei siitä olekaan kyse. Välillä vaan tuntuu että kaikkien odotetaan vahtaavan uutisia tai muuten on välinpitämätön juntti.

  VastaaPoista
 6. S: Tuo on muuten totta, että nykyään kaikkien odotetaan olevan viimeisen päälle perillä nykymenosta ja uutisoinnista. Uutisia seuraamattoman ajatellaan olevan jotenkin tyhmä... mutta on se ihanaa, kun ei tarvitse tietää kaikkea ikävää! Tosi vapauttavaa! En siis jaksa välittää siitä, vaikka minua pidettäisiinkin junttina :) Ja jos lukemista kaipaa, niin kirjastosta saa valtavasti hyvän mielen kirjoja :)

  VastaaPoista