sunnuntai 20. kesäkuuta 2010

Rita Stiens: Totuus kosmetiikasta

Lukaisin Rita Stiensin kirjan Totuus kosmetiikasta aika pikaisesti johtuen kirjaston pitkästä varausjonosta. Kirja siis kiinnostaa ihmisiä, enkä ihmettele: nykyään on tarjolla niin laaja kirjo kosmetiikkaa, että hämmentäähän se ketä tahansa!

Minua kiinnostavat aineet, joita iholleni laitan. En ole tiennyt niistä juuri mitään, enkä ole myöskään löytänyt juurikaan mielenkiintoisia kirjoja tai kirjoituksia aiheesta. Jossain kuitenkin törmäsin tähän kyseiseen kirjaan ja vaikka nimi ei minuun iskekään (kuka voi julistaa totuuden jostain aiheesta?), päätin lukea kirjan. Siispä, mitä pidin siitä?

Pidin kirjassa siitä, että siinä saa helppotajuista tietoa kosmetiikasta. Sen avulla ymmärtää, miten suuri bisnes alueen ympärillä pyörii ja toisaalta miten valtavasti erilaisia aineita onkaan, joita kosmetiikassa käytetään. Ei taida myöskään olla ihan selvää, millaisia vaikutuksia näillä aineilla onkaan.

Kirjassa julistetaan luonnonkosmetiikan ylivoimaisuutta "perinteiseen" kosmetiikkaan nähden. Onko se perusteltua? En tiedä. Kirja toki antaa jotain perusteluja, mutta minulla on se käsitys, että asiat eivät ole ihan näin yksinkertaisia, että luonnonmukainen = hyvä, keinotekoinen = paha. Luonnostakin voi ammentaa ties minkälaisia myrkkyjä. Sikäli minua häiritsee kirjassa oleva jyrkkä vastakkainasettelu noiden kahden välillä.

Kirjan lopussa on lista erilaisista aineista, joita kosmetiikassa käytetään. Siinä ainesosat on merkitty turvallisuutensa kannalta hyviin ja huonoihin. Lista on hyvin mielenkiintoinen, minusta on hyvä tietää, mitä erilaiset INCI-nimet käytännössä tarkottavatkaan. Jos lista ei olisi ollut niin pitkä, olisin saattanut jopa kopioida sen.

Minusta kirja on mielenkiintoinen johdanto kosmetiikkaan. Uskon monien luonnontuotteiden paremmuuteen kosmetiikankin saralla, mutta toisaalta en usko, että asia on silti ihan niin yksinkertainen kuin kirja antaa ymmärtää. Suosittelen kuitenkin kirjaa jokaiselle kosmetiikasta kiinnostuneelle. Kirja on kuitenkin selkeä ja mielenkiintoista luettavaa.

Kirjasta voi lukea arvion esimerkiksi Helsingin Sanomien sivuilta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti