lauantai 7. marraskuuta 2009

Vatsan hyvinvointi - sopimattomia ruokia

Minä kiinnostuin hyvinvoinnistani samaa kautta kuin moni muukin - vatsani kautta. En pidä mitenkään normaalina sitä, jos vatsassani kiertää ilma, sitä vääntelee tai tuntuu muuten pahalta. Ei se kerro hyvinvoinnista, vaan siitä, että jokin on vikana. Vatsani viestii minulle. Pitää siis kuunnella.

Olen oman vatsani suhteen tarkkailuvaiheessa. Yritän löytää sitä ärsyttävät ruoat, jotta osaisin vältellä niitä. Olenkin siis tähän mennessä huomannut seuraavien ruokien olevan kaikkein suurin ongelma vatsalleni:

- Ruisleipä. Ai että, kun pidän 100% ruista sisältävistä leivistä. Olen harmikseni huomannut, että vatsani ei ole samoilla linjoilla kanssani. Ongelma näyttää koskevan nimenomaan ruispalatyyppisiä leipiä, joissa on se 100% ruista. Ruislimppua voisin vielä kokeilla.

- Soijamaito. Käytin joskus jossain määrin soijamaitoa, kunnes jonain päivänä huomasin maidon pistävän mahani ihan sekaisin. Aamun maitoannos tarkoitti muutaman tunnin sisään vessassa ravaamista. En heti keksinyt, että nimenomaan soijamaito aiheutti ongelmat, mutta sen pois jättäminen poisti ongelman. Omituista oli se, että ongelma tuntui ilmestyvän kuin tyhjästä eräänä päivänä. Aiemmin mitään ongelmia ei ollut.

- Soijarouhe ja muut kuivatut soijatuotteet. Tämä voi liittyä ongelmaani soijamaidon kanssa. Ainoastaan pehmeää tofua olevat tuotteet näyttävät jossain määrin sopivan.

- Kananmuna. Yksittäinen kananmuna ja munakaskin tuntuu menettelevän, mutta joskus arvelen saavani kananmunasta ilmaa. Asia vaatii kuitenkin vielä tarkkailua.

Mielestäni ei ole yhdentekevää, mitä syömme. Me koostumme siitä, mitä syömme, ravintoaineet vaikuttavat kaikkiin soluihimme, vireystasoomme, mielialaamme - näistä on tutkimuksiakin. Onhan se kaikin puolin loogista, että ulkopuolelta tulevat aineet vaikuttavat meihin, vaikka monet näyttävät pitävänkin yhteyttä vähäisenä. Luulen kuitenkin, että jos tuntisimme itsemme paremmin, tietäisimme, mitkä asiat meihin vaikuttavat.

4 kommenttia:

 1. "Mielestäni ei ole yhdentekevää, mitä syömme."

  Olet asian ytimessä! Ei todellakaan ole yhdentekevää, vaan OLENNAISINTA! Ainakin minun arvomaailmassani, todennäköisesti myös omassasi :)

  VastaaPoista
 2. Juu, nimenomaan näin! :) Mitä enemmän asiaan perehdyn, sitä enemmän näillä asioilla tuntuu olevan väliä. Joskus tuntuu siis siltä, että tieto lisää tuskaa :\

  Askel kerrallaan. Sen olen huomannut olevan muutoksissa se paras toimintatapa.

  VastaaPoista
 3. Mielenkiintoisia molemmat blogisi, nyt löysin vasta tämän. Itselläni on tosi paljon ongelmia ruoan kanssa, joskus kun jaksan, teen siitä oman postauksen. Tuohon 100% ruisleipään kommentoisin, että oletko kokeillut sitä ilman hiivaa sisältävänä? Minulle leivinhiiva aiheuttaa (mielestäni) oireita. Tämä leipä on tosi hyvää, eikä sisällä lisäaineita, maitoa tai säilöntäaineita: http://www.leipomosalonen.fi/index.php?p=Tuotetiedot&groupid=3&id=43

  Kananmunasta minulle tulee nykyään ihan mahdottomat ilmavaivat, ei voi syödä. Soijamaiton onneksi (kai) käy, koska olen yliherkkä maidon proteiinille eli kaikille maitotuotteille.

  Kotimaisista viljoista syön vain 100% ruista, vehnä kokonaan pahimpana pois, puhdas kaura menee (kai). Myös peltipurkitetuista ruoista tulee iho-oireita ja ilmeisesti myös pahvipurkitetusta, esim. paseerattu tomaatti.Valkoista sokeria en juurikaan käytä. Kaikki käymällä valmistettu pois, ja se leivinhiiva. Joo, listaa voisi jatkaa. Pahinta on, kun ei ole mitään varmaa tietoa, eikä virallinen lääketiedekään näköjään pysty auttamaan, kun testeistä ei mitään löydy. Onneksi on vaihtoehtoisia hoitokeinoja ja muitakin näkemyksiä.

  VastaaPoista
 4. Tämän blogin suhteen pidän vielä matalaa profiilia. Askel kerrallaan ja sitä rataa.

  Olen joskus ostanut 100% ruista sisältävää ruislimppua, jossa ei ole hiivaa. Se oli tosi herkullista ja muistaakseni sopi vatsalleni paremmin (mutta kuinka hyvin, sitä en muista). Sitä on vain varsin harvoin tarjolla lähikaupassani :( Linkkaamasi leipä vaikuttaa hyvältä! Pitääkin pitää silmät auki, jos sitä tulisi jossain kaupassa vastaankin. Kiitos vinkistä!

  Maitotuotteiden sopimattomuus on varmasti iso ongelma, kun maitoa on nykyään niin monessa paikassa. Minulle maito ilmeisesti sopii, mutta olen yrittänyt vähentää sen käyttöä ja korvata esim. hamppumaidolla. Olen nimittäin syönyt maitotuotteita aina hurjia määriä, mikä on minusta ruokavalion kannalta varsin yksipuolista.

  Mielenkiintoista tuo, että metallissa säilytetyt tuotteet voivat aiheuttaa oireita! Paseerattu tomaattihan taitaa olla myös pahvitölkissä, jossa on metallinen sisus. Ei siis tuokaan ole ihan ongelmaton ruoan säilytystapa.

  Näissä asioissa paras apu taitaa löytyä vaihtoehtoiselta puolelta. Minusta on hämmentävää, miten lääketieteen edustajat pistävät huuhaan ja luulosairauden piikkiin kaiken, mistä he eivät ole tutkimusta nähneet. Ja joskus vaikka tutkimuksia olisikin.

  Ruokavaliosi kuulostaa kyllä varsin rajoittuneelta, mutta onneksi on olemassa varsin herkullisiakin vaihtoehtoja tarjolla (jos lähellä olevat kaupat niitä sitten sattuvat myymään, se on taas asia erikseen).

  VastaaPoista