keskiviikko 4. marraskuuta 2009

Paistinpannuongelma

Olen katsellut jo jonkin aikaa omaa teflon-paistinpannuani, jolla on ikää 1-2 vuotta. Siitä on pinta kulunut, toisin sanoen siitä on lähtenyt jotain irti... päätyäkseen minne? No, minuun tietenkin. Ajatuskin puistattaa. Olen syönyt teflon-pannua, jonka turvallisuudesta ei käsittääkseni ole mitään täydellisiä takuita, vaikka se ei mitään oireita näytä aiheuttavankaan.

En usko teflonin myrkyttömyyteen ennen kuin toisin todistetaan. Voisiko hyvä todiste olla Taloussanomista löytämäni uutinen siitä, että teflon-firma on voittanut oikeudessa sitä vastaan nostetun syytteen? En oikein lähtisi luottamaan oikeuteen.

Teflon ei kestä kuumentamista liian kuumaksi, mikä on todella epäloogista, kun ajattelee, mihin paistinpannua yleensä käytetään: kuumentamiseen levyllä, jossa lämpötilan säätäminen on vaikeaa (ei perushelloissa ole lämpötilanäyttöä). Anja kirjoittaa blogissaan Kemikaalikimara teflonista. Luotan tietoon. En pidä siitä, että tuotetta käyttäessä tarvitsee olla varovainen lämpötilan tai terävien esineiden suhteen, ja parin vuoden jälkeen pelätä, mitä kulunut pinnoite mahtaa tarkoittaa... ja lopulta ostaa uusi tuote, joka kestää taas vain vuoden tai pari.

Minun pitäisi siis hankkia uusi paistinpannu. Olisiko se valurauta vai Cerasafe? Jälkimmäinen kiehtoo minua hieman siksi, kun siinä ei ilmeisesti ole teflonin lämpötilaongelmaa eikä ongelmallisia muoviyhdisteitä. Pinta on kuitenkin herkkä teräville esineille, mikä kuulostaa siltä, että pinta on herkästi rikkoutuva - mitä rikkoutuneen pinnan alta paljastuu ja kuinka hyvin pinta ylipäätään kestää?

Valurautapannussa minua kiehtoo edullinen hinta ja pitkä ikä - siinä olisi hyvin hoidettuna pannu loppuiäkseni. Se on jotenkin hämmentävä ajatus tällaisena aikana, kun laatu tuntuu monen tuotteen osalta heikentyneen ja kertakäyttöisyys valtaa alaa. Minua ei myöskään kauhistuta valurautapannussa mahdollinen runsaampi rasvan käyttäminen, kun en usko hyvälaatuisen rasvan epäterveellisyyteen. Luin jopa jostain, että tarttumisongelmaa voisi estää ihan vedelläkin.

Olenkin päätynyt ostamaan ainakin valurautapannun. Siinä on kaikki ne ominaisuudet, joita pannulta haluankin. Haaveilin hetken myös tuosta Cerasafesta, mutta en tiedä, miksi tarvitsisin myös sellaisen. Eiköhän valurautaisella voi paistaa ihan kaiken, mitä tarvitseekin..? Toivottavasti. Tuskin maltan odottaa, että pääsen katselemaan valurautapannutarjontaa, jota toivottavasti löytyy helposti :)

---
Vielä linkit pariin uutiseen aiheen tienoilta:
Tässä uutisessa viitataan tutkimukseen, jossa on osoitettu muovien yhteydestä ainakin naisten hedelmällisyyden heikkenemiseen.
Tässä toisessa uutisessa taas pohditaan muovien yhteyttä syntymävikoihin, vaikka myönnetään, että on olemassa monia muita vaarallisempiakin kotitalouden kemikaaleja kuin tefloniin liittyvät.

4 kommenttia:

 1. Minulla on teflonpannu, joka on uskoakseni noin neljä vuotta vanha. Se on edelleen pinnaltaan hyvä - yhtä pientä naarmua lukuunottamatta (ja sitäkään en tehnyt itse, vaan vieras, arvaa olinko vähän myrtynyt...).

  Olen itsekin miettinyt tuota teflonin myrkyllisyyttä jonkin verran, mutta olen päätynyt siihen ettei se ole tällä hetkellä lainkaan suurin ongelmistani. Pidän pannuni helppokäyttöisyydestä.

  Olen kyllä haaveillut valurautapannusta, ja sellaisen luultavasti ostan sitten kun tuo vanha pannu alkaa osoittaa elähtämisen merkkejä. Kerrohan ihmeessä käyttökokemuksia pannustasi sitten kun olet sen ostanut :).

  VastaaPoista
 2. Kyllähän teflon-pannu on varmasti ihan ok, jos pinnan saa pysymään hyvänä. Minulla itselläni pannut ovat pysyneet hyvässä kunnossa vuosia, kun itselläni ei ole tarvetta korkeisiin lämpötiloihin, mutta en välttämättä ole pannun ainoa käyttäjä ja eri käyttäjillä on erilaisia tarpeita paistamisen suhteen...

  Juu, raportoin pannukokemuksia sitten, kun niitä tulee :)

  VastaaPoista
 3. Yksi vaihtoehto on Hackmanin Matador, jossa on myös tuollainen keraaminen pinnoite. Se tuntuu vaan menevän aika pian huonoksi, ruoka alkaa tarttumaan kiinni.

  Yksi hyvä vaihtoehto on teräspannu, niitä löytyy ainakin ruoanlaittotarvikkeita myyvistä erikoisliikkeistä. Sen saa pestä pesukoneessa, toisin kuin valurautapannun. Se ei tietenkään ole yhtä tarttumaton kuin pinnoitettu pannu, mutta kestävämpi, käytännössä ikuinen.

  Paras vaihtoehto on omistaa kolme pannua ja käyttää niistä sopivinta aina kuhunkin tarkoitukseen:
  -valurautapannu
  -teräspannu
  -keraaminen pinnoitettu pannu

  VastaaPoista
 4. Kiitos hyvistä vinkeistäsi! En edes muistanut, että tuollaisia teräspannujakin on, kuulostaa hyvältä. Olen joskus paistanut kattilassa, joten miksi ei olisi teräspannujakin.

  Olen myös kallistumassa sille kannalle, että useampi pannu voisi olla hyvä idea. Ainakin koen selkeää tarvetta suuremmalle, korkeareunaiselle ja kannelliselle pannulle, mutta myös pienemmälle peruspannulle. Ehkä paras ratkaisu olisi siis useampi pannu kuin surkea kompromissi :)

  VastaaPoista