tiistai 15. joulukuuta 2009

Kuiva-aineet viimein järjestykseen

Koin eräänä päivänä järkytyksen huuhdellessani hampunsiemeniä. Mittasin siemeniä haluamani määrän, kaadoin siivilään ja huuhtelin sekä lämpimällä että kylmällä vedellä. Kaadoin siemenet siivilästä kippoon ja satuin vilkaisemaan, mitä siivilään jäi - YÄÄKS! Siinähän oli noin sentin mittaisia valkoisia matoja. Ne eivät liikkuneet, mutta liiskasin ne kaikki. Vilkaisin astiaan, jossa säilytän siemeniäni - ei näy mitään ylimääräistä. Mitä ihmettä?

Olen nyt sitten tyhjentänyt kaapin, jossa siemenet olivat ja tutkaillut tilannetta. Ei liikettä. Varmuuden vuoksi vein kaiken kuitenkin parvekkeelle pakkaseen, jotta mahdolliset mönkijät kuolisivat ja kiitin suunnatonta onneani, että säilytän hampunsiemeniäni suljetussa astiassa. Nyt pitäisi siis käydä vielä läpi kaikki parvekkeella "pakastamani" kuiva-aineet, jotta niissä ei olisi ei-toivottua "lisäproteiinia". Yh, en odota tuota urakkaa. Onneksi on sentään pakkaset. Oletan, että ei toivotut mönkiäiset näkyvät kuitenkin ihan silmillä katsottaessa?

Hampunsiemenet heitän pois, mutta muut ruoka-aineet käyn läpi tosi tarkalla seulalla ja sisälle huolin ne vasta, kun olen käynyt ostamassa kaikille (tai ainakin melkein kaikille) kuiva-aineille suljettavat säilytysastiat. (Yritän olla ajattelematta sitä tosiasiaa, että söin melkein kaikki hampunsiemenet ennen kuin tämä episodi tuli vastaan, yöks.) Jos jossain kuiva-aineessa on jotain liikettä, taidan heittää kaiken menemään. Voiko muuten kuivattuja hedelmiä säilyttää tiiviissä astiassa vai pilaantuvatko ne? Onko matojentorjunnassa muuten vaikutusta astian tiiviydellä, eli täytyykö kippojen olla tosi tiiviisti suljettavia?

Olen jo aiemmin alkanut siirtää kuiva-aineita suljettaviin astioihin, mutta se jäi aikanaan kesken. Olen tosi kiitollinen, että kuitenkin aloitin sen... Koin ongelmaksi nimittäin sen, että säilytysastiat ovat lähes poikkeuksetta muovia, joten en oikein tiedä, miten siihen suhtautuisin. Olettaisin, että kuiva-aineiden säilytyksen kanssa se ei ole ongelma, eli mitään ei-toivottavaa ei siirry ruokaan, mutta mistä senkin voisi tietää? Taitaa olla kuitenkin parempi käyttää edes jotain astioita, vaikka muovisia, kuin ei mitään. Toisaalta ongelmakseni muodostui myös astioiden suunnaton kirjo: mistä tietää, mikä astia on hyvä ja hyvin sulkeutuva (tiivis)?

Suosittelen siis erittäin lämpimästi siirtämään kuiva-aineet suljettaviin astioihin! Erityisesti silloin, jos käyttää jotain vähänkään eksoottisempia tuotteita, kuten erilaisia pähkinöitä. Eräs tuttavani sai ehkä juuri pähkinöiden mukana pikkuisia kanssaeläjiä ruokakaappinsa täyteen, ja kun sitä myrkytys- ja siivousprojektia seurasin, niin päätin, että en itse haluaisi joutua moiseen urakkaan. Toivottavasti siis selvisin nyt säikähdyksellä. Se selviää ajan myötä...

7 kommenttia:

 1. Huh, karmaiseva kokemus! Muistan joskus ajat sitten ostaneeni manteleita eräästä etnisestä kaupasta, ja mikäs muukaan siellä pussissa sitten luikerteli, kuin valkoinen mato. Roskiin meni koko mantelisatsi, teki niiiin pahaa, yöks!

  Itselläni muuten onkin melkoinen purkkiarsenaali kaapissa/kaapeissa! Ja kaikenlaiset käytetyt lasipurnukat (esim. tahini- jne) menevät pesun kautta säästöön, jotta niissä voi säilyttää siemeniä yms.

  VastaaPoista
 2. No höh, ai tuollaistakin on hyvä seurata. Täytyypä olla tarkkana, kiitos kokemuksen jakamisesta.

  VastaaPoista
 3. Huh, tuollaiset matokokemukset ovat ällöjä! Olen näillä näkymin selvinnyt säikähdyksellä, mutta seurailen vielä tilannetta. Osa ruokatarvikkeista on vielä parvekkeella... Siirtelen niitä nyt hiljalleen purkkeihin, kun niitä saan jostain kaivettua esille.

  Tuo olikin hyvä vinkki, että käyttää kaupasta ostettuja käytettyjä lasipurkkeja. Löysinkin niitä kaapistani jo muutaman ja tästä on hyvä jatkaa.

  VastaaPoista
 4. Hyi miten epämiellyttävä kokemus.Mullakin on ollut vastaavia kokemuksia,ja viimeksi oli kalliiden goji-marjojen joukossa valkoisia matoja,vaikka olivatkin suljetussa rasiassa.Hyvä juttu on ainakin kuumalla ilmalla pitää ne kaikista herkimmät kuivatuotteet jääkaapissa;täällä kuumassa maassa joudun niin tekemään kesäisin.

  VastaaPoista
 5. Kiitos kommentistasi :) Matoja goji-marjoissa? Huh, kaikessa niitä siis voikin olla, tuo oli varmasti ikävä kokemus erityisesti juuri tuon hinnankin vuoksi. Jääkaappikin on varmasti hyvä säilytyspaikka joillekin kuivatuotteille. Oma asuntonikin on kesäisin tosi kuuma, joten tuo on hyvä idea.

  On kyllä hyvä idea laittaa kuiva-aineet suljettuihin astioihin. Olen saanut melkein kaiken jo laitettua :)

  Hyvää alkavaa viikkoa sinulle!

  VastaaPoista
 6. Hyi kamala!! Varmasti ihan järkyttävää huomata toukkia omassa kaapissaan :O Miun kuivis-kaappi on ihan hirmusessa siivossa, joten tämän postauksen lukemisen jälkeen on ihan pakko siivota...

  VastaaPoista
 7. Juu, ällöä on. Tämä oli toisaalta hyvä opetus siisteyden tielle. Jos nimittäin noita ällötyksiä tulee ihan vaivoiksi asti, on ihan kauhea työ yrittää päästä niistä eroon! On helpompaa yrittää ennaltaehkäistä... erityisesti pähkinöiden kanssa kannattaa olla tarkkana.

  VastaaPoista